Winterbanden niet verplichten

De meeste Nederlanders voelen er niets voor om winterbanden te verplichten. Wel vindt ruim veertig procent dat autobezitters met winterbanden korting moeten krijgen op hun verzekeringspremie. Dat staat in het Winterbandenonderzoek van het Verbond van Verzekeraars.

De meeste automobilisten (83 procent) die winterbanden aanschaffen, doen dit met het oog op de veiligheid. Bijna één op de drie Nederlandse autobezitters heeft winterbanden onder de auto.  In Nederland is geregeld discussie of winterbanden verplicht moeten worden, zoals in landen als Duitsland en Frankrijk het geval is bij winterse omstandigheden. Bijna de helft van de Nederlanders is daar geen voorstander van, blijkt uit het Winterbandenonderzoek. Een kwart zou wel voor een verplichting zijn en nogmaals een kwart ziet zowel plussen als minnen.

Korting premie
Van de ondervraagden vindt 41 procent dat auto-eigenaren met winterbanden korting moeten krijgen op hun verzekeringspremie. Eén op de drie ondervraagden is het daar niet mee eens. Sommige (internet)verzekeraars geven al korting op de premie bij aanschaf van winterbanden. Bovendien geldt dat automobilisten die een jaar geen schade veroorzaken, een extra schadevrij jaar opbouwen waardoor de no-claimkorting stijgt. Het Verbond ziet dat ook als winterbandenvoordeel.

Ongeluk
Slechts één op de tien ondervraagden vindt dat automobilisten die zonder winterbanden een ongeluk veroorzaken, zelf moeten opdraaien voor alle kosten. Een ruime meerderheid is het daarmee oneens. Van de autobezitters die nu geen winterbanden hebben, is 90 procent niet van plan om ze deze winter nog aan te schaffen. Meest genoemde redenen zijn te weinig rijden (42 procent) en de kosten (32 procent).

Bron: Eufin, 26-01-2012