Weekers oneens met kritiek fiscalisten

De Telegraaf schrijft dat Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën het oneens is met kritiek van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) op zijn plannen voor de hypotheekrenteaftrek.

De NOB had het wetsvoorstel als te complex en in de praktijk niet uitvoerbaar bestempeld. „Het is niet onuitvoerbaar, want dan had ik dit wetsvoorstel niet ingediend”, zei Weekers vrijdag.

Hij beaamt wel dat de regeling „niet enorm eenvoudig” is voor mensen die te maken hebben met zowel een oude als een nieuwe hypotheek, maar daarover kunnen de Nederlandse fiscalisten prima adviseren. „De aankoop van een huis doe je niet tussen de soep en de aardappels.” Voor starters op de woningmarkt is het juist „uitermate simpel”, aldus de VVD-staatssecretaris.

Bestaande hypotheken
Weekers voelt er niets voor om bestaande hypotheken ook aan te pakken, om de ongelijkheid tussen bestaande en nieuwe hypotheken op te heffen.

„Als je mensen met een bestaande hypotheek nu verplicht af te lossen, leidt dat tot problemen. Mensen hebben zich meerjarig financieel vastgelegd en dat past in hun huishoudboekje. Als je daaraan gaat knabbelen, komen mensen in de problemen.”

Bron: De Telegraaf