Waar wil jij wonen: in de stad of in het groen?

Doordat we meer thuiswerken en dat waarschijnlijk blijven doen, hoeven we niet meer per se dichtbij ons werk te wonen. Dat, in combinatie met de hoge huizenprijzen in de steden, maakt dat steeds meer mensen verhuizen naar een landelijke omgeving.

In 1950 had Nederland 10 miljoen inwoners. Inmiddels zijn dat er meer dan 17 miljoen. Vooral de Randstad is sterk gegroeid; bijna de helft van alle Nederlanders woont in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland.

Huizenprijzen

Deze ontwikkeling heeft uiteraard effect gehad op de huizenprijzen. Die zijn in de Randstad over het algemeen een stuk hoger dan in dunner bevolkte gebieden. Hoewel woningen daar momenteel harder in prijs stijgen dan in stedelijke gebieden. Toch betaal je er voor een vergelijkbaar huis nog altijd veel minder.

Tot 35% goedkoper

Om je een indruk te geven: voor een gemiddeld huis in de goedkoopste regio’s betaal je ongeveer € 250.000. Dat is € 135.000 en dus 35% minder dan de gemiddelde landelijke prijs! Een en ander blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Op dit kaartje zie je per regio wat een huis ongeveer kost.

Voordelen…

Uitzonderingen daargelaten koop je in landelijk gebied dus meer huis voor minder geld. Daarnaast woon je er vaak een stuk rustiger. Veel mensen die de stad achter zich hebben gelaten, willen nooit meer terug. In het dorp waar ze nu wonen, hebben ze zich los kunnen maken van de dagelijkse ratrace.

…en nadelen

Tegelijkertijd moet je het leven in het groen niet te veel te romantiseren. Mensen die je niet liggen, kun je in de stad makkelijk negeren. In een klein dorp is dat een stuk lastiger. En spontaan een bioscoopje pakken, een museum bezoeken of Vietnamees eten halen is minder gemakkelijk dan in de stad.

Wil je ervaringen lezen van mensen die de stap van stad naar dorp hebben gemaakt? ELLE heeft er een leuk artikel over gepubliceerd.

Maak eens een afspraak

Of je nu kiest voor de stad of voor het platteland, voor advies over je hypotheek kun je altijd bij ons terecht. Maak dus gerust een afspraak om te zien wat wij voor jou kunnen doen.