Vrijstelling overdrachtsbelasting drijft aantal starters flink op

Het aantal starters dat in het eerste kwartaal van dit jaar een huis heeft gekocht, is fors hoger dan in dezelfde periode in 2020. De vrijstelling van de overdrachtsbelasting is daar een belangrijke oorzaak van. Die vrijstelling scheelt starters duizenden euro’s bij de aankoop van hun eerste huis.

Jonge huizenkopers hoeven sinds 1 januari 2021 geen 2% overdrachtsbelasting meer te betalen als ze een woning kopen. Op een huis van € 300.000 scheelt dat dus € 6.000. De regeling geldt overigens niet alleen voor starters, maar voor iedereen onder de 35 jaar. Tot 31 maart 2021 maakte het niet uit hoe duur het huis was, vanaf 1 april geldt de vrijstelling alleen voor huizen tot € 400.000.

Gemiddelde hypotheek

Dit heeft geleid tot veel extra vraag op de woningmarkt. Het aantal starters, dat in het laatste kwartaal van 2020 nog afnam, lag in de eerste drie maanden van 2021 maar liefst 64% hoger dan een jaar geleden. Al met al leenden zo’n 30.000 starters in totaal een bedrag van ruim € 10 miljard. Dat is een kwart van het totale hypotheekbedrag dat banken in die periode hebben uitgeleend. Bureau IG&H becijferde verder dat het gemiddelde hypotheekbedrag in het eerste kwartaal zo’n € 360.000 bedraagt.

Meer informatie

Ben jij ook starter en wil je meer weten over de mogelijkheden die je hebt om een huis te kopen? Vraag het ons, wij zetten de mogelijkheden die je hebt graag voor je op een rij.