Wat moet je zeker doen voor je 57e?

Wat moet je zeker doen voor je 57e

Regeren is vooruitzien. Dat geldt zeker als je in de vijftig bent en nog plannen hebt om te verhuizen of te verbouwen, of juist nog lang in je woning wilt blijven wonen. Hoe dat zit, leggen we je graag uit.

Omdat een hypotheek over het algemeen voor een periode van dertig jaar wordt afgesloten, houden banken rekening met jouw toekomstige financiën. Je 57e verjaardag is daarbij een belangrijk moment. Waarom? Omdat je dan ongeveer tien jaar van je AOW-leeftijd af zit.

Inkomen omlaag

Als je op je 67e stopt met werken en dus met pensioen gaat, daalt meestal je bruto inkomen. Zeker als je geen of weinig pensioen hebt opgebouwd, is die kans groot. Daar staat tegenover dat je vanaf je AOW-leeftijd veel minder belasting betaalt (over de eerste € 38.000 aan inkomen). Netto is het verschil in inkomen dus kleiner. Toch is die daling van inkomen voor banken een reden om jouw hypotheekaanvraag anders te beoordelen dan wanneer je jonger bent. Voor de berekening kijken ze uiteraard naar je salaris van de komende tien jaar, maar ook naar het inkomen in de twintig jaar daarna. Omdat dit meestal lager is, bestaat de kans dat je minder kunt lenen voor je woning.

Verhuisplannen?

Heb je verhuisplannen of wil je je woning verbouwen of verduurzamen? Vanaf 57 jaar houdt de bank dus rekening met je pensioeninkomen en zijn je mogelijkheden misschien anders dan nu. Wij kunnen dit voor jou inzichtelijk maken, we adviseren je om op tijd in actie te komen als deze plannen aanwezig zijn.

Nog 30 jaar in je huidige woning kunnen blijven wonen

Ook als je geen verhuisplannen hebt, maar juist lang in je huidige woning wilt blijven dan is het nodig om actie te ondernemen voor je 57e.

Jouw hypotheek is waarschijnlijk voor een periode van 30 jaar afgesloten. Op de einddatum moet het (eventueel) nog resterende bedrag afgelost worden. Als je niet over dat geld beschikt kan je de hypotheek herfinancieren en de looptijd weer verlengen voor een nieuwe periode van 30 jaar. Hierbij toetst de bank of dit passend is op basis van je pensioeninkomen. Als het pensioeninkomen niet voldoende is dan kan dat vervelende gevolgen hebben, je kan dan gedwongen worden de woning te verkopen.

Ben je nog geen 57 en heb je nu een goed inkomen, dan adviseren wij je de looptijd van de hypotheek te verlengen voor een nieuwe periode van 30 jaar. Je hebt dan de zekerheid dat je nog minimaal 30 jaar in de woning kunt blijven wonen. Wij kunnen onderzoeken of dit voor jou mogelijk is.

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn of heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Graag geven wij dit inzicht in een vrijblijvend persoonlijk gesprek. Bel ons op 035-7503088 of stuur ons een berichtje voor een afspraak.