Verlaag de risico-opslag op je hypotheekrente

Heb jij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kun je misschien besparen op de rente die je betaalt. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt.

Als je geen Nationale Hypotheek Garantie hebt afgesloten bij jouw hypotheek, loopt de bank het risico dat je de lening niet volledig kunt terugbetalen. Zeker als je je huis (bijna) helemaal met geleend geld hebt betaald.

Banken houden niet van dat risico. Daarom moet je iets meer rente betalen. Bovenop je basisrente krijg je dan een opslag: de zogenoemde risico-opslag. De regels kunnen per bank verschillen. Zo betaal je soms al een kleine opslag als de hoogte van de hypotheek tussen de 40 en 50% van de waarde van je huis is.

Bespaarpotentieel

Hoe hoger de verhouding lening/woningwaarde is, hoe hoger de risico-opslag is. Is de verhouding bijvoorbeeld 100% of meer, dan kan die opslag oplopen tot wel 0,6%. Dit betekent dat je op een hypotheek van € 300.000 bruto per jaar maar liefst € 1.800 extra rente betaalt.

Zeker als je in zo’n situatie zit, heb je dus een serieus bespaarpotentieel. Maar hoe kun je de risico-opslag verminderen? Wij zetten drie mogelijkheden voor je op een rij.

Hogere woning waarde

Huizen worden in hoog tempo duurder. Als jij in 2015 een huis hebt gekocht voor € 240.000, is de kans reëel dat hetzelfde huis nu rond de drie ton waard is. Waarschijnlijk kan jouw risico-opslag dan omlaag.

Aflossen

Los jij af op jouw hypotheek? Dan neemt het risico dat je de lening niet volledig kunt terugbetalen steeds verder af. Daardoor kom je na verloop van tijd in aanmerking voor een rentekorting. Zelfs met een hypotheek van € 200.000 die je geleidelijk aflost, kan het verschil oplopen tot wel € 10.000 aan betaalde hypotheekrente!

Verduurzamen

Heb je jouw huis in de afgelopen jaren duurzamer gemaakt? Ook dan is de kans groot dat het in waarde is gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek dat De Nederlandsche Bank in 2019 heeft gehouden. Gemiddeld is een energiezuinig huis met een label A, B of C zo’n € 7.500 meer waard dan een niet-energiezuinig huis. Het verschil tussen een huis met energielabel A en G kan oplopen tot bijna € 20.000!

Zelf de bank benaderen

Op welke manier je ook in aanmerking komt voor een verlaging van de risico-opslag, meestal moet je daar zelf achteraan bij de bank. Dit kan met een gevalideerd taxatierapport van maximaal een half jaar oud of met jouw actuele WOZ-beschikking. Houd er rekening mee dat sommige banken de opslag alleen verminderen bij het aflopen van de rentevaste periode.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de risico-opslag of vraag je je af of jij hierop kunt besparen? Neem dan eens contact met ons op.