Spies moet scheefwonen aanpakken

Bouwend Nederland wil dat er snel wat aan het fenomeen scheefwonen wordt gedaan. Dit staat in het blad Forum van werkgeversorganisatie VNO NCW.

Mensen met een relatief hoog inkomen wonen vaak goedkoop, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van oud-minister Donner van Binnenlandse Zaken. Het leeuwendeel van de 2,6 miljoen gereguleerde huurwoningen is bedoeld voor mensen die moeite hebben om voor hun eigen huisvesting te zorgen. Maar van de 2,6 miljoen huurders heeft zo’n 29 procent een inkomen boven de 33.614 euro. Het overgrote deel daarvan heeft zelfs een inkomen boven de 43.000 euro.

Verstoring woningmarkt
Woningcorporaties mogen hoogstens 10 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een hoger inkomen. De overige moeten zelf op zoek naar een woning in het koop- of duurdere huursegment. Dat gebeurt volgens het onderzoek veel te weinig.
Bouwend Nederland pleit er al langer voor dat het zogenoemde scheefwonen in de huursector wordt aangepakt. De huidige minister van Binnenlandse Zaken, Liesbeth Spies, moet hier snel werk van maken. Want scheefwonen verstoort de woningmarkt, zo stelt de sector. Gevolg is dat honderdduizenden woningen te koop blijven staan, de nieuwbouwproductie sterk krimpt en tegelijkertijd de wachtlijsten in de sociale huursector groeien.
Bron: NVM, 13-01-2012