Spaarloon 1 januari 2012 vrijgegeven

DEN HAAG – Werknemers die meedoen aan de spaarloonregeling, kunnen hun opgebouwde tegoed vanaf 1 januari 2012 in z’n geheel opnemen.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigde donderdag berichtgeving hierover in De Telegraaf.
Het was al bekend dat de spaarloonregeling wordt afgeschaft. Maar het was nog niet duidelijk wanneer en hoe deelnemers hun opgebouwde tegoeden zouden kunnen opnemen.

Als werknemers hun spaarloon in één keer opnemen, heeft dat geen nadelige fiscale gevolgen. Maar het staat deelnemers ook vrij om het geld gewoon te laten staan.

4 jaar
Via de spaarloonregeling kon jaarlijks maximaal 613 euro belastingvrij worden gespaard, waarbij geld naar een geblokkeerde bankrekening ging. De gespaarde bedragen moesten daar 4 jaar blijven staan.

Het kabinet schrapt de spaarloonregeling om geld vrij te maken voor het verlagen van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent. Dat is bedoeld als impuls voor de vastgelopen woningmarkt.

Effect op economie
Het (CPB) denkt niet dat het vrijvallen van het spaarloon een wezenlijk effect op de economie zal hebben, net zoals dat de vorige keren ook niet het geval was. ”Meestal heeft het een tijdelijk effect, geen structureel effect”, aldus Edwin van de Haar van het CPB. Volgens Van de Haar is er nu geen reden een andere verwachting te hebben.

Ook ING-econoom Charles Kalshoven verwacht geen groot effect voor de economie. Volgens hem zal het spaarloon niet “massaal in de economie worden gepompt”.
”Mensen zullen niet meteen naar de winkel rennen met het vrijgekomen geld om grote dingen te kopen. De koopkracht staat onder druk, mensen moeten het geld kunnen en willen uitgeven”, aldus Kalshoven.

Hij wijst erop dat werknemers door de maatregel niet rijker worden. ”In feite gaat het om een lastenverzwaring, want een fiscaal voordeel vervalt”.

Bron: ANP