Rente verder gedaald

De Nederlandsche Bank meldt dat al geruime tijd de spaar- en hypotheekrentes van banken afnemen. Ook de afgelopen twaalf maanden zijn beide rentes met ongeveer een half procentpunt afgenomen. In februari van dit jaar kregen Nederlandse huishoudens een rente van gemiddeld 1,37% op hun eenvoudig opneembaar spaargeld. Op nieuw afgesloten hypotheken moest gemiddeld 3,52% worden betaald.

Nederlandse huishoudens hadden in februari ongeveer EUR 280 miljard aan eenvoudig opneembaar spaargeld tegen een gemiddelde spaarrente van 1,37 procent.

Deposito
Ook de spaarrente op het vaststaand spaargeld is afgenomen. Huishoudens hebben ongeveer EUR 50 miljard aan vaststaand spaargeld. Op het spaargeld dat in februari werd vastgezet, werd een rente vergoed van gemiddeld 2,26%. Ongeveer de helft van het in februari op een spaardeposito geplaatste spaargeld kende een vaste looptijd van maximaal één jaar.

Hypotheken
De omvang van de hypotheken van Nederlandse huishoudens bij banken bedroeg in februari ongeveer EUR 540 miljard. Op deze uitstaande hypotheken betalen huishoudens een gemiddelde rente van 4,47%.

Opname spaargeld
Over de afgelopen twaalf maanden is het spaargeld van huishoudens met ongeveer EUR 4 miljard afgenomen, een daling van het spaargeld over een periode van twaalf maanden is in Nederland zeer uitzonderlijk. Volgens de banken is een deel van het opgenomen spaargeld gebruikt voor extra aflossingen.

Bron: DNB