Rente aftrek vanaf 2014 aangepakt

VVD en PvdA gaan de hypotheekrenteaftrek vanaf 2014 jaarlijks met een half procent te verminderen. Zo wordt de aftrek in 28 jaar tijd beperkt van de huidige maximale 52 procent naar 38 procent.

De maatregel raakt om te beginnen huizenbezitters die nu in het hoogste belastingtarief vallen.

De maatregel levert 770 miljoen euro op. Dat bedrag gaat terug naar de hoogste inkomens. Het hoogste belastingtarief wordt verlaagd van 52 procent naar 49 procent. De derde schijf (42 procent) wordt verlengd.

De PvdA wilde een extra, vijfde belastingschijf van 60 procent voor de hogere inkomens. Dat plan is van tafel.

Ook de huurmarkt zou worden aangepakt. Door de huurmarkt verder te liberaliseren moet de doorstroming worden bevorderd en scheefwonen worden tegengegaan.

Wilders: Samsom 1 ramp

De huizenbezitter is de klos, twittert PVV-leider Geert Wilders: ”Hypotheekrenteaftrek gaat eraan ook voor bestaande gevallen. Huizenbezitters de klos. Met dank aan VVD. Kabinet Samsom 1 nu al ramp voor NL.”

De partijen gaan 1 miljard euro op ontwikkelingsamenwerking bezuinigen. Ook wordt de zorgpremie verlaagd en deels inkomensafhankelijk.

Gisteren lekte al uit dat een regering van VVD en PvdA met een beperkt pardon voor asielkinderen komt.

In totaal hebben de partijen bezuinigingen van ruim 15 miljard euro netto voor ogen. Het CPB is aan het rekenen geslagen, om de financiële gevolgen van de plannen van beide partijen in kaart te brengen. De medewerkers van het CPB hebben te horen gekregen dat er het hele weekend doorgewerkt zal worden.

Volgende week voorgelegd

Naar aanleiding van de berekeningen van het CPB zullen de onderhandelaars van VVD en PvdA nog wat aanpassingen doen. De plannen zullen vervolgens begin volgende week, vermoedelijk dinsdag, worden voorgelegd aan de beide fracties.

De maatregelen die nu bekend zijn:

Bron: RTL Nieuws