Rabobank optimistisch over woningmarkt

Rabobank-topman Piet Moerland is “ronduit positief” over de woningmarkt voor de langere termijn. “We zien dat de prijzen aan het uitbodemen zijn”, zei Moerland donderdag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van de bank.

Volgens de bankier is het herstel van de markt een psychologische en vertrouwenskwestie. “Nu is het knap lastig voor mensen om in te stappen. Mensen moeten niet het idee hebben: als ik nu instap, ga ik erop verliezen”. Hij wijst erop dat de huizenprijzen nu onder “het langetermijnevenwicht” tussen vraag en aanbod liggen, met een reële daling van de huizenprijzen van 30 procent sinds de piek in 2008.

De woningmarkt is volgens de Rabo-directeur niet fundamenteel ongezond. “Over enkele jaren is er in Nederland een tekort aan woningen, zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin. Er zit een prop in de doorstromingen, maar als die straks losschiet heeft Nederland juist een huizentekort en krijgen we weer een bloeiende woningmarkt.”

Anders dan in landen als Spanje, Ierland, Amerika en China is er hier volgens Moerland geen groot overschot aan nieuw gebouwde woningen. “Er staan nauwelijks huizen leeg.”

Vooruitkijkend naar de toekomst is het perspectief echter beter. De betaalbaarheid van woningen is verbeterd door de recente prijsdalingen van woningen, de lage hypotheekrente en de lagere overdrachtsbelasting. In de eerste helft van2013 stabiliseerden de transactieaantallen. Dit wijst er mogelijk op dat de bodem van de woningmarkt in zicht is. Helaas helpen de zwakke economische omstandigheden met een oplopende werkloosheid niet mee aan het herstel.

Bron: Rabobank