Premie aanvullende verzekering stijgt met 10 procent

De premies van de aanvullende verzekeringen stijgen in 2012 met gemiddeld 10 procent. De gemiddelde basispremie ligt in 2012 rond de 1285 euro met een verplicht eigen risico van 220 euro. Ongeveer 90% van de Nederlanders heeft een aanvullende verzekering. De premies van de aanvullende pakketten die tot nu toe bekend zijn bij Verzekeringssite.nl laten een stijging zien van gemiddeld 10 procent. Dat komt doordat het basispakket verder wordt uitgekleed, waardoor meer zorg wordt overgeheveld naar de aanvullende pakketten. Daarnaast wordt er ook steeds meer zorg geconsumeerd en worden de tandartstarieven in 2012 vrijgegeven.

Alleen basispakket
Uit het onderzoek blijkt dat 12 procent van de Nederlanders wil besparen door een lichtere dekking te nemen of zelfs helemaal geen aanvullende verzekering af te sluiten. 37 procent van de Nederlanders twijfelt over het nemen van een aanvullende zorgverzekering. Consumenten die meer zorg gebruiken dan dat ze premie betalen, houden hun aanvullende pakket. Mensen die minder zorg gebruiken, zullen inzien dat zij het aanvullende pakket niet nodig hebben en kiezen voor een lichtere dekking of zeggen de aanvullende verzekering op. Hierdoor komen er in de aanvullende pakketten alleen mensen die veel zorg consumeren. Dat kan leiden tot een verdere stijging van de premies.

Overstappers
Verzekeringssite.nl verwacht meer overstappers ten opzichte van vorig jaar. In oktober 2010 gaf 3,5 procent van de Nederlanders in een onderzoek van Verzekeringssite.nl aan te willen veranderen van zorgverzekering. Uiteindelijk zijn 900.000 mensen overgestapt, dat komt neer op 5,5 procent van de Nederlanders. Dit jaar geeft 9 procent al aan over te gaan stappen naar een andere verzekering.

Premies basisverzekering
Zorgverzekeraars Agis, Zilveren Kruis Achmea, VGZ en Univé hebben de premies voor 2012 bekendgemaakt. De basispremies van deze verzekeringen zijn allemaal 108,25 euro. Eerder al maakte Menzis de premies voor 2012 bekend. Daar gaat de basispremie naar 106,50 euro per maand.

De premies van de aanvullende zorgverzekeringen van Agis stijgen met gemiddeld 8,3 procent, die van Zilveren Kruis Achmea met gemiddeld 5,1 procent. Bij VGZ en Univé gaan de premies van de aanvullende verzekeringen met gemiddeld 6 procent omhoog, aldus een woordvoerder.

Bronnen: Verzekeringssite.nl