Positieve geluiden IMF over aanpak Nederlandse huizenmarkt door overheid

In een voorlopige conclusie door het IMF wordt gesteld dat de maatregelen die de Nederlandse overheid neemt op de huizenmarkt gepast zijn. De prijsdaling van bijna twintig procent van de huizenprijzen is ‘gezond’ en verloopt ordelijk. Dat stelt de delegatieleider Subir Lall van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een voorlopige conclusie over het Nederlandse beleid.

De daling is een van de belangrijkste redenen dat de Nederlandse economie achterblijft bij andere landen die nog steeds de triple-A status hebben. Wanneer die daling ophoudt, kon ook Lall nog niet zeggen. “Huizenprijzen zijn moeilijk te voorspellen en het is lastig aan te geven waar de bodem ligt. Maar het kan relatief snel zijn”, doet hij in een poging wat hoop te geven.

Het slechtste wat de overheid in zijn ogen nu kan doen, is proberen de huizenprijzen te stutten. De markt moet volgens hem zelf een nieuw evenwicht zien te vinden.

Conclusies IMF
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer de voorlopige conclusies van de IMF artikel IV-consultatie in Nederland gestuurd, waarbij de status van onder andere de Nederlandse economie, overheidsfinanciën en financiële sector bekeken zijn. (download, pdf 3 pagina’s, Engelse versie)

Bron: De Volkskrant