Positief nieuws: woningmarkt flink in de lift

Stijgende lijn in aantal woningverkopen zet zichtbaar door in augustus, meldt Makelaarsland. Maar liefst 50 procent meer woningverkopen dan vorig jaar in dezelfde maand vorig jaar. Het aantal verkochte huizen komt hiermee op 11.500.

Afgelopen maand werden al meer bezichtigingen aangevraagd. Ook het aantal hypotheekadviezen nam fors toe. En nu zien we duidelijk dat dit zich vertaald naar meer woningverkopen. Daaruit blijkt een stuk vertrouwen vanuit potentiële kopers waar we blij van worden. De lage rente en meerdere berichten dat de bodem van de huizenprijzen wel bereikt is hebben hier aan bijgedragen, aldus Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland. Ook september belooft een goede maand te worden als we kijken naar de 130.000 bezichtingsaanvragen in augustus. Het hoogste aantal in 2013.

Goed voor iedereen
De stijgende verkoopcijfers zijn niet alleen goed voor de verkopers, maar ook voor vele partijen die afhankelijk zijn van de woningmarkt. En dus goed voor de economie. In het jaar dat men een huis koopt wordt gemiddeld 7 keer meer uitgegeven dan in een normaal jaar.

Toelichting woningmarktindicator 2013
Het aantal aangevraagde bezichtigingen is de meest actuele indicator om aan te geven hoe de vraag op de woningmarkt zich ontwikkeld. Verkochte woningen (onder voorbehoud) geven een actueel beeld van de meest recent gesloten transacties. Samen bepalen deze indicatoren de vraag naar particuliere woningen en de daadwerkelijke transacties.

Bron: Makelaarsland