Overdrachtsbelasting omlaag naar 2%

Het kabinet heeft de overdrachtsbelasting voor een periode van één jaar verlaagd van 6 naar 2 procent. Deze maatregel is bedoeld om de woningmarkt weer op gang te brengen. De verlaging geldt met terugwerkende kracht tot 15 juni 2011, waarbij de datum van overdracht bepalend is.

Overdrachtsbelasting moet worden betaald bij de aankoop van een huis. Het voordeel voor een huizenkoper is aanzienlijk. Koop je een woning van 250.000 euro dan betaal je geen  15.000 euro belasting meer, maar ‘slechts’ 5.000 euro. Als je dit bedrag meefinanciert in de hypotheek en gemiddeld 5% rente betaalt, levert de maatregel huizenkopers een voordeel op van 15.000 euro over een looptijd van 30 jaar. De tijdelijke verlaging geldt alleen voor particuliere woningen en niet voor bedrijfsonroerend goed.

Het geheel afschaffen van de overdrachtsbelasting is geen optie, dat vindt het kabinet te duur. Deze tijdelijke maatregel kost het kabinet 1,2 miljard euro. Dit bedrag ‘haalt’ het kabinet terug door banken een heffing op te leggen, het spaarloon eerder dan gepland af te schaffen en de aanpak van het misbruik van de vennootschapsbelasting te verscherpen.

Bron: http://weblog.independer.nl/productnieuws/overdrachtsbelasting-fors-omlaag/