Overdrachtsbelasting 2021: jonge kopers willen overdracht uitstellen

Het kabinet had tijdens Prinsjesdag goed nieuws voor starters tussen 18 en 35 jaar. Vanaf 1 januari 2021 hoeven zij eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. Het gevolg is echter dat jonge kopers de overdracht van hun nieuwe huis massaal willen uitstellen. Maar kan dat zomaar?

De overdrachtsbelasting op bestaande huizen bedraagt nu nog 2%. Op een huis van € 250.000 ben je als koper (jonger dan 35 jaar) in 2020 dus € 5.000 duurder uit dan in 2021. Op een huis van drie ton scheelt het € 6.000, op een huis van vier ton zelfs € 8.000. Serieus geld, dat je vast en zeker goed voor andere dingen kunt gebruiken als je een huis koopt.

Opnieuw onderhandelen

Maar wat als je al een huis hebt gekocht en is vastgelegd dat de overdracht nog dit jaar zal zijn? Dan kun je de verkoper natuurlijk vragen of die bereid is de overdracht tot na 31 december 2020 uit te stellen. Als dat zo is, ga je feitelijk opnieuw in onderhandeling. De kans is groot dat de verkoper wil meeprofiteren.

Sleutelovereenkomst

Als de verkoper zelf al een nieuw huis heeft gekocht of gehuurd, zal hij of zij de overdracht zeker niet willen uitstellen zonder dat daar wat tegenover staat. De verkoper heeft dan immers dubbele woonlasten.

In zo’n situatie kunnen jullie misschien een sleutelovereenkomst sluiten. Je stelt de overdracht dan uit, maar mag al wel in je aankomende huis aan de slag. Uiteraard zal je de verkoper dan een vergoeding moeten betalen.

Positie starters verbeteren

Het doel van de eenmalige afschaffing van de overdrachtsbelasting is om de positie voor starters op de woningmarkt te verbeteren. Maar of dat afdoende is, valt te betwijfelen. De hoge huizenprijs en de strenge leenregels zijn immers de twee belangrijkste factoren die daarin een rol spelen.

Meer mogelijkheden

Wat lang niet iedereen weet, is dat er voor starters meer mogelijkheden zijn als zij hun eerste huis willen kopen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een starterslening of aan financiële steun van je ouders.

Meer informatie

Wil je hier meer over weten? Kom eens bij ons in de lucht. Wij zetten de mogelijkheden die je hebt graag voor je op een rij.