NHG-hypotheek in 2020 meer dan drie ton

Het maximale hypotheekbedrag met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), de zogenoemde kostengrens, is dit jaar gestegen van € 290.000 naar € 310.000. Wil je een huis kopen met energiebesparende voorzieningen, dan kun je zelfs maximaal € 328.600 lenen met NHG.

De NHG-grens is omhoog gegaan omdat woningen weer duurder zijn geworden. De gemiddelde huizenprijs over de maanden juni, juli en augustus vorig jaar was € 309.203. Sinds 2017 is de kostengrens voor NHG-hypotheken gekoppeld aan dit gemiddelde. Daarom is deze per 1 januari 2020 naar € 310.000 gestegen.

Restschuld

Een hypotheek met NHG heeft een paar voordelen. Allereerst omdat je met NHG de financiële risico’s bij het kopen van een huis beperkt. Het is een vangnet (de G in de afkorting NHG staat immers voor garantie) wanneer je je hypotheek niet meer kunt betalen. Als je voldoet aan de voorwaarden, betaalt NHG jouw eventuele schuld terug aan de bank.

Verantwoord lenen

Verder voldoet een hypotheek met NHG aan de normen voor verantwoord lenen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Zo weet je zeker dat je hypotheek past bij je inkomen.

Rentevoordeel

Tot slot betaal je meestal minder rente over een hypotheek met NHG. Dat komt omdat de bank minder risico loopt. Je rentevoordeel kan oplopen tot 0,5% per jaar. Wel moet je eenmalig een bedrag betalen aan de NHG. In 2019 was dat 0,9% van de totale hypotheek; in 2020 is dit 0,7% van je hypotheek. Deze kosten mag je aftrekken bij je belastingaangifte.

Wil jij een hypotheek met NHG afsluiten? Neem dan eens contact met ons op.