Nederlandse financiering hypotheken droogt op

Er dreigt een tekort te ontstaan van financiering voor Nederlandse hypotheken. Op termijn moeten daarom buitenlandse partijen worden aangetrokken die geld willen steken in de Nederlandse huizenmarkt.
Dat zegt Dynamic Credit, een vermogensbeheerder en kredietbeoordelaar, maandag in Het Financieele Dagblad (FD). Het bedrijf is gespecialiseerd in het vinden van grote investeerders voor hypotheken.

Veel huizenleningen worden nu nog gefinancierd vanuit Nederland, maar dat gaat volgens Dynamic Credit binnenkort veranderen.

Nederlandse banken willen vanwege de nieuwe toezichtsregels hun hypotheekportefeuille niet al te fors laten groeien. De Rabobank verkocht eerder dit jaar om die reden een deel van zijn hypotheken voor 1 miljard euro aan verzekeraar Vivat.

Gedeeltelijke oplossing
Er zijn wel alternatieve hypotheekfinancierders, zoals Nederlandse pensioenfondsen. Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), Pensioenfonds Hoogovens (SPH) en Pensioenfonds PGB kondigden in 2014 aan om gezamenlijk in hypotheken te stappen onder de naam Munt Hypotheken. De fondsen willen binnen enkele jaren 5 miljard euro investeren.

Maar dit soort initiatieven bieden maar gedeeltelijk een oplossing, zegt Dynamic Credit. Het bedrijf verwacht dat er tussen eind 2017 en halverwege 2018 minder geld wordt gestoken in nieuwe Nederlandse huizenleningen.

“Er zit een maximum aan het geld dat pensioenfondsen in hypotheken kunnen steken”, zegt Daan Potjer van Dynamic Credit in het FD.

“Stel dat pensioenfondsen zo’n 5 tot 10 procent in hypotheken willen, dat is ongeveer 100 miljard euro. Terwijl er nu per jaar 70 miljard euro aan nieuwe hypotheken wordt uitgegeven. Op een gegeven moment zitten zij aan hun limiet”, aldus Potjer.

Overheid
Zijn collega Bouwe Kuik zegt dat zij nu aan de slag moeten om te voorkomen dat binnen nu en een paar jaar een tekort aan financiering op de hypotheekmarkt ontstaat.

Dynamic Credit hoopt dat de Nederlandse overheid helpt bij het zoeken naar nieuw geld uit het buitenland door onafhankelijke en Engelstalige informatie te verstrekken. Volgens een voorlichter van minister Stef Blok (Wonen) wordt hier al aan gewerkt.

De Nederlandse woningmarkt is weer hersteld na het dieptepunt in 2013. De woningprijzen lopen fors op en het aantal verkochte huizen stijgt weer.

 

Bron: NU