Nederlanders niet bezorgd over hypotheekrente aftrek

De Zekerheidsindex van Nationale-Nederlanden toont aan dat de discussie over de hypotheekrenteaftrek weinig impact heeft op het zekerheidsgevoel.

Nederlanders maken zich meer zorgen over de hoogte van de zorgkosten, de betaalbaarheid van het pensioen en de olieprijzen. Uit de Zekerheidsindex komt dat Nederlanders in het eerste kwartaal van 2012 net iets zekerder zijn dan eind 2011, het cijfer ging van 57 naar 58.

De hypotheekrenteaftrek heeft weinig impact op het zekerheidsgevoel. Slechts 22% van alle koopwoningbezitters zegt afhankelijk te zijn van de aftrek. Desondanks heeft eenderde van de Nederlanders er (grote) problemen mee als de hypotheekrenteaftrek zou verdwijnen. Bezitters van een koopwoning hebben hier logischerwijs meer problemen mee dan huurders (41% versus 32%).

Twee op de vijf Nederlanders denkt dat toekomstige veranderingen aan het pensioenstelsel negatief voor hen zullen uit pakken. Verder ziet eenderde van de Nederlanders er tegenop om tot hun 67ste te werken. Verder verwacht bijna de helft van alle Nederlanders (48%) dat de zorgkosten in de toekomst onbetaalbaar worden en daarmee hun financiële zekerheid verwatert. Onder jongeren ligt dit percentage met 57% nog een fractie hoger.

Bron: NN, 22-03-2012