Kritiek notarissen op nieuwe huwelijksregels

De politiek heeft geblunderd door in de nieuwe regelgeving rond getrouwde partners erfenissen en bezittingen die partners vóór het huwelijk al hebben niet buiten de gemeenschap van goederen te houden. Dat stelt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen, het landelijk samenwerkingsverband van notariskantoren in Nederland.

Van der Geld: ‘Met deze regels blijven we flink achter in Europa. Bovendien sluiten de regels onvoldoende aan bij de maatschappelijke realiteit waarin partners meerdere keren in hun leven in het huwelijk treden.’ Van der Geld zei dat gisteren bij de lancering van de site huwelijksezakentest.nl, een checklist die koppels helpt de financiële gevolgen van hun huwelijk, of toekomstige huwelijk, in kaart te brengen.

Voorhuwelijkse vermogen en privébezittingen

In Nederland trouwen jaarlijks 73.000 koppels, het merendeel in gemeenschap van goederen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste gehuwde partners echter niet weten dat zij bij een echtscheiding ook het voorhuwelijkse vermogen en de privébezittingen moeten delen. Ook gaan veel samenwonende partners met een ongelijke financiële positie het huwelijk in met allerlei financiële gevolgen vandien als de relatie over is en het hele vermogen -dus ook het voorhuwelijkse en erfenissen- fifty-fifty verdeeld moet worden. Van der Geld: ‘Er waren eerder plannen om erfenissen en voorhuwelijkse bezittingen buiten de gemeenschap van goederen te houden. Deze plannen zijn niet doorgegaan. Hiermee blijft de wet hopeloos verouderd.’