ING bank ziet mogelijkheden voor doorstromers met restschuld

Directeur Hypotheken Dennis Noordervliet van ING, de tweede grootste hypotheekverstrekker van Nederland, zegt: “Duizenden huizenbezitters van wie het huis ’onder water’ staat, blijven ten onrechte in hun woning zitten terwijl zij wel zouden willen verhuizen. Banken kunnen en willen veel meer restschuld meefinancieren bij een verhuizing, dan veel mensen denken.”, schrijft De Telegraaf.

Noordervliet meent dat bij veel potentiele verhuizers ten onrechte het beeld bestaat dat banken niet bereid zijn om een restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Consumenten zouden op voorhand al de verhuisplannen te laten rusten en niet eens proberen om de financiering rond te krijgen.

„Wij maken ons zorgen over de beeldvorming dat mensen zouden vastzitten in hun woning en niet weg kunnen. Wij denken dat het risico bestaat dat zij hun huis niet te koop zetten uit angst dat de bank de restschuld niet wil meefinancieren. Voor ons geldt dat in ieder geval niet. Voor een aantal zal het inderdaad niet lukken, maar voor een aanzienlijk deel ook wel. En dat zijn er veel meer dan nu gebeurt, blijkt uit onze inschattingen.”, zegt Noordervliet.

De ING-directeur ziet mogelijkheden voor de groep mensen die willen verhuizen en een ‘onderwaterhypotheek’ hebben. Het gaat hierbij niet om de herfinanciering van restschulden bij gedwongen verkoop.

Volgens inschattingen van de ING gaat het om 5.000 huishoudens die in potentie willen verhuizen, maar mogelijk met een restschuld zitten na verkoop van de oude woning.

Bron: De Telegraaf