Inflatie weer omlaag
Inflatie terug naar het niveau van maart
Consumenten waren in mei 2014 gemiddeld 0,8 procent duurder uit dan in mei 2013. In april sprong de inflatie even naar 1,2 procent door een piek in de prijzen van vliegtickets en vakantieaccommodatie, vanwege de hogere vraag tijdens Pasen. In mei nam de vraag weer af en daarmee zakten de prijzen. De inflatie in mei staat nu op hetzelfde niveau als in maart. De laatste maanden schommelt de inflatie rond de 1 procent. Dat is sinds het begin van 2010 niet meer voorgekomen.
Voeding goedkoper, autobrandstoffen duurder
Voedingsmiddelen hadden een verlagend effect op de inflatie. Vooral verse groenten en fruit waren gemiddeld goedkoper dan een jaar eerder. Vorig jaar lagen de prijzen van deze producten relatief hoog als gevolg van de strenge winter. Afgelopen winter was juist zacht en daardoor lagen de prijzen een stuk lager dan een jaar eerder.
Duurdere benzine had in mei een verhogend effect op de inflatie. Benzineprijzen zijn sinds september 2013 niet zo hoog geweest.
Inflatie in Nederland lager dan in Eurozone
Om de inflatie tussen de EU-landen met elkaar te kunnen vergelijken, wordt deze ook berekend met de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). In mei is de Nederlandse inflatie volgens de HICP gedaald naar 0,1 procent. Dat is lager dan het gemiddelde van 0,5 procent in de eurozone. Volgens de ECB is er sprake van prijsstabiliteit als de inflatie onder maar dicht bij 2 procent ligt. Vanaf februari 2013 ligt de inflatie in de eurozone onder de 2 procent. Op grond van de lage inflatie in de afgelopen periode heeft de ECB donderdag 5 juni besloten haar rentetarieven te verlagen.
Bron: CBS