Huren 32% duurder dan kopen

De huurprijs van een huurwoning is flink gestegen. Ten opzichte van 2014 ging de huurprijs per maand gemiddeld € 35 omhoog. En dat terwijl in dezelfde periode de hypotheekrente alleen maar daalde. Het gat tussen kopen en huren is daarmee ongekend groot. Een huis huren kost nu gemiddeld € 1.124 per maand. Kopen slechts € 853. Een verschil van € 271.

Website Pararius.nl presenteert elk kwartaal de gemiddelde huurprijzen in Nederland. Hierbij maakt de site onderscheid tussen gemeubileerd, gestoffeerd en casco, ofwel: leeg opgeleverd.

Amsterdam = 2 x Tilburg

Een doorrekening van de Pararius-cijfers toont aan dat je voor een casco-huurappartement nu gemiddeld € 951 per maand betaalt. Het huren van een eengezinswoning kost € 1.124.

Per stad zijn er grote verschillen. Amsterdam is twee keer zo duur als Tilburg. Voor een gemiddeld appartement in de hoofdstad betaal je maar liefst € 1.508. Het Brabantse Tilburg is met € 708 meer dan de helft goedkoper.

Particulier -huren

Grote verschillen tussen kopen en huren

Voor een gemiddeld huurappartement betaal je op dit moment € 951. Zou je hetzelfde appartement kopen, dan betaal je voor je hypotheek € 648 netto per maand. Die netto last gaat per jaar wel iets omhoog, maar niet zo ver al de huurprijs. Andersom kun je met een netto maandlast van € 951 een huis van € 260.000 kopen.

Voor een eengezinswoning geldt dat het verschil tussen huren (€ 1.124) en kopen (853) € 271 bedraagt.  Voor € 1.124 per maand kun je een woning kopen van € 315.000.

Verschillen koop- en huurwoning

Wie overweegt een huis te kopen of te huren, kijkt uiteraard niet alleen naar de maandlasten. Het flexibel kunnen verhuizen naar een andere locatie is een andere belangrijke overweging. Daarin komt huren uiteraard altijd als winnaar uit de bus. Je kunt je echter afvragen wat een reële prijs is die je voor een dergelijke flexibiliteit zou moeten betalen.