Huizenbezitters in de problemen door verhuur
Als een huiseigenaar zijn te koop staande woning wil verhuren moet hij daarvoor toestemming hebben van de gemeente, de bank en de opstalverzekeraar. In een contract moet bovendien expliciet worden opgenomen dat de verhuur tijdelijk is en plaatsvindt op grond van de leegstandwet. Verder moet zijn vastgelegd dat de huurder meewerkt aan de bezichtigingen door potentiële kopers en dat de verhuurtermijn gelijk ligt aan de duur van de vergunning (maximaal twee jaar, waarna de termijn driemaal met een jaar mag worden verlengd) en dat de woning daarna wordt ontruimd. Bovendien mag er geen betalingsachterstand zijn op de hypotheek.
Banken zijn echter lang niet altijd voorstander van tijdelijke verhuur. Naomi Ansems van de Stichting Tijdelijk Twee Woningen, die opkomt voor mensen met dubbele woonlasten: „Een verhuurd huis is altijd minder waard, dus de overwaarde op het pand moet minstens 15% zijn, wil de geldverstrekker toestemming geven. Ansems: Hypotheekverstrekkers zien het aantal mensen dat illegaal verhuurt toenemen. Wordt het huis verhuurd zonder toestemming, dan kan de huur worden opgezegd en de hypotheek direct opgeëist. De Stichting Tijdelijk Twee Woningen ontvangt maandelijks 150 nieuwe dossiers van mensen die ten einde raad zijn.
Ansems: “Er zijn mensen die willens en wetens verhuren zonder leegstandsvergunning. Maar er is ook een groeiende groep die in zee gaat met gerenommeerde makelaars in de veronderstelling dat zij alles regelen. Achteraf blijkt dat vaak niet zo te zijn.”
Bron: OverGeld, 17-04-2012