Kind helpen bij aankoop woning?

Voor starters op de woningmarkt is het geen makkelijke tijd. De huizenprijzen lijken na een korte dip weer te stijgen en starters moeten een behoorlijk inkomen en spaargeld hebben om iets te kunnen kopen. Huurwoningen worden ook steeds schaarser door alle regelgeving.

Welke mogelijkheden zijn er om je kind te helpen bij het kopen van een woning?

Schenken

Je mag je kind jaarlijks 6.035 euro belastingvrij schenken (volgend jaar 6.663 euro).
Je kunt jouw kind ook eenmalig een bedrag van 28.947 euro (in 2023) belastingvrij schenken. Voorwaarde is dat jouw kind tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn. Over alles wat je boven dit bedrag schenkt, moet schenkbelasting worden betaald. Dat is 10% tot een grens van 138.642 euro (volgend jaar 152.368 euro), daarboven 20%.

Voordeel schenking

Met zo’n schenking kun je jouw kind flink op weg helpen met de aankoop van een woning. Het voordeel van de schenking is dat jouw kind minder hoeft te lenen. Hierdoor kan hij of zij een duurdere woning kopen of profiteren van lagere maandlasten.

Familiebank constructie

Wil je niet in één keer een groot bedrag schenken, dan kan je je kind ook een lening verstrekken voor de aankoop van een woning. De familiebank hypotheek kan je gebruiken voor de volledige aankoop van de woning, maar wordt ook vaak afgesloten naast een normale hypotheek bij een geldverstrekker. Je kind kan de rente van de familie lening onder voorwaarden fiscaal aftrekken.

Het is mogelijk om een iets hogere hypotheekrente voor de familiehypotheek te combineren met een jaarlijkse schenking van de ouders. Dit pakt vaak gunstig uit voor beide partijen. Door nieuwe regels in box 3 wordt de vordering van ouders op het kind wel zwaarder belast dan spaargeld.

Over de voorwaarden kunnen onderling afspraken gemaakt worden. Het voordeel van een familielening is dat je door maatwerk de hypotheek precies kunt afstemmen op de persoonlijke financiële situatie van zowel de ouder als het kind.

Geen spaargeld wel overwaarde?

Heb je geen spaargeld maar wel overwaarde? Wij hebben al veel relaties geholpen hun overwaarde gedeeltelijk vrij te maken, waarmee ze de (klein)kinderen een familielening kunnen verstrekken.

Garant staan

Er zijn een aantal geldverstrekkers die een hogere hypotheek toestaan als ouders meetekenen op de hypotheekakte. Voorwaarde is altijd dat het kind de hypotheek binnen afzienbare tijd op eigen inkomen kan dragen, omdat het aan het begin van zijn of haar carrière staat. De ouders zijn, net als het kind, voor de gehele lening hoofdelijk aansprakelijk.

De ouders moeten over voldoende inkomen beschikken voor deze constructie. Er wordt namelijk getoetst of ze naast hun eigen woonlasten ook de hypotheeklasten van het kind kunnen betalen.

Zelf kopen en aan kind verhuren

Als het tot de mogelijkheden behoort kan je het huis ook zelf kopen als ouder(s) en het verhuren aan je kind. Je betaalt met de huidige wetgeving dan wel 10,4% (!) overdrachtsbelasting, dat is een groot nadeel. Daarnaast wordt je met de nieuwe regels in box 3 zwaarder belast over een verhuurde woning dan over spaargeld. Je profiteert wel van een eventuele waardestijging.

Wat is de beste optie?

Er zijn zoals je ziet veel mogelijkheden om kinderen te helpen bij de aankoop van hun eerste woning. Wij kunnen voor je inzichtelijk maken wat in jullie situatie de beste optie is en helpen met het opstellen van de juiste contracten. Neem gerust contact met ons op hiervoor.