Hoe een adviseur u 4% extra rendement oplevert

Staat u in de wachtrij bij DeGiro of BinckBank om een beleggingsrekening te openen? Lees onze blog dan door. Wij werken met vermogensbeheerders waar u al vanaf 100 euro per maand kunt beleggen, waarbij u binnen een werkdag een beleggingsrekening opent en wat u goede rendementen oplevert. Ook mét een adviseur. Tenminste.. júíst met een adviseur.

 

Als financieel adviseur helpen wij mensen met het maken van financiële keuzes. Dat gaat over hypotheekrente, lijfrentes of bijvoorbeeld spaarrekeningen. En uiteraard zijn wij overtuigd dat onze rol van toegevoegde waarde is. Sommige klanten stellen die vraag ook: “Wat leveren jullie me eigenlijk op?”. Een goede vraag! Daar geven we in dit stuk graag antwoord op.

Om de vraag goed te beantwoorden, is het belangrijk om te weten wat financiële keuzes nu eigenlijk zijn. Gaat het dan over de laagste rente voor de hypotheek? Het hoogste beleggingsrendement? De beste zorgverzekering?

Absoluut! Het is een belangrijk component in ons werk. Wij zorgen dat onze klanten de beste keuzes maken in elke situatie. En die situatie is ‘nu’, maar ook de toekomst. Uiteraard houden wij dan rekening met hypotheekrentes, verzekeringen en spaarrentes. Regelmatig adviseren we klanten om te beleggen voor hun pensioen of studie van de kinderen. Wat levert dit op?

In ieder geval een gezonde financiële huishouding, waardoor de financiële rust toeneemt. Toch denken we dat onze toegevoegde waarde groter is dan dat.

Want naast die rationele keuzes, moeten we ook rekening houden met emoties die spelen rondom geld. Natuurlijk weet u net als ieder ander dat wij mensen keuzes maken op basis van gevoel. En vaak ook nog onbewust. Dit is op zich prima, maar als het om geld gaat niet altijd even slim.

Een voorbeeld is de Bitcoinmanie eind 2017. Massaal stapten mensen in cryptovaluta, omdat het “zoveel oplevert”. Het hoogtepunt was precies in die periode en de meeste mensen baseerden hun keuze op hebzucht.

Een jaar later volgde een tegengestelde beweging. Door de handelsoorlog tussen Trump en China gingen wereldwijde beurzen hard omlaag. Veel beleggers besloten voor de kerst 2018 afstand te doen van hun aandelen. Zonde, want het bleek het dieptepunt te zijn. Binnen een paar maanden was het verlies alweer goedgemaakt.

Wat heeft dit te maken met onze toegevoegde waarde?

Onze rol is helpen bij het maken van slimme keuzes. Dat betekent dat wij in uw belang denken en dus eind 2017 geen cryptovaluta zouden hebben geadviseerd en eind 2018 aanraadde de beleggingen aan te houden. Waarom? Omdat uw beleggingen, spaargeld en andere financiële zaken vaak een doel hebben in de toekomst. Wat levert dit dan op? Laten we een voorbeeld nemen.

Bedenk eerst eens iets wat u leuk vindt om te doen of te kopen. Denk aan het bezoeken van een concert, elke maand golfen, een weekendje weg, een grote reis, het kopen van een sportauto etc.

U belegt via ons 50.000 euro en u legt ook nog 200 euro per maand bij. Stel u doet dit 25 jaar lang. Onderzoek wijst uit dat dit de volgende extra’s oplevert:

  • 600 extra concertbezoeken met uw partner
  • 500 keer spelen op St. Andrews
  • 333 extra weekendjes weg
  • 20 extra grote reizen
  • 1 Ferrari

Hoe wij dit weten? Het gerenommeerde onderzoeksinstituut DALBAR heeft onderzocht dat vermogensopbouw via een adviseur tot wel 4% per jaar extra aan resultaat oplevert. Dit komt doordat de adviseur de emoties buiten de deur houdt, slimme keuzes maakt en zorgt dat technische fouten voorkomen worden. In hun onderzoek kwam naar voren dat een zelfstandige belegger een rendement behaalt van 3.49%, terwijl een passief fonds (S&P 500 Index) een rendement van 7.81% oplevert. Zonde!

Dat extra rendement betekent bijna 150.000 euro meer na 25 jaar. Dus wat levert goed financieel advies voor u op? Kies zelf maar!