Eigenaren zonnepanelen worden mogelijk als ondernemer beschouwd

Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie moet een deel van de ruim 100.000 Nederlanders met zonnepanelen voortaan btw gaan betalen op door henzelf opgewekte stroom meldt RTLnieuws.

Particulieren die zonnestroom produceren worden volgens het Hof in de meeste gevallen als btw-ondernemer aangemerkt. Volgens het advocatenkantoor Loyens & Loeff houdt dat in dat iedere particulier met zonnepanelen zich als btw-ondernemer moet laten inschrijven, nota’s moet versturen en aangifte omzetbelasting moet doen.

Tot voor kort hoefden particulieren alleen over de per saldo afgenomen elektriciteit aan het energiebedrijf btw te betalen (salderen van btw), daar moet voortaan in twee richtingen btw in rekening worden gebracht. Wie per jaar minder dan 1883 euro aan btw verschuldigd is, kan in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling. Die kan ertoe leiden dat uiteindelijk helemaal geen btw hoeft te worden betaald.

Er is ook een positief aspect. De btw op de aankoop van zonnepanelen mag in beginsel worden afgetrokken. Of hetzelfde geldt voor in het verleden aangeschafte zonnepanelen, is nog onduidelijk. De uitspraak betekent vooral veel rompslomp voor particuliere bezitters van zonnepanelen. Zij hebben er nu geen omkijken naar.

Bron: RTLnieuws