D66: starters kunnen woningmarkt vlottrekken

Om de vastgelopen woningmarkt weer in beweging te krijgen wil D66 de positie van starters op de woningmarkt verbeteren.

Als starters kunnen kopen, kunnen anderen immers verkopen, aldus D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven. En nieuwe huurders kunnen pas huren als bestaande huurders doorstromen.

Verhoeven presenteert vrijdag 10 voorstellen om meer passende huizen beschikbaar te krijgen voor nieuwe huurders en kopers. Zo zou ongebruikte grond voor bedrijven benut kunnen worden voor nieuwe woningen voor starters en kunnen kantoren omgebouwd worden tot woonruimtes. Verhoeven wijst erop dat 14 procent van de kantoren in ons land leeg staat.

Om woningen betaalbaar te maken, wil D66 verder de overdrachtsbelasting schrappen voor starters en de Nationale Hypotheek Garantie verlagen en die meer richten op deze doelgroep. Verder zou er wat D66 betreft een hypotheekvorm moeten komen die de groeiende groep zelfstandigen en tweeverdieners met groeivooruitzichten helpt om een huis te kunnen kopen.

Volgens Verhoeven zijn er de komende 10 jaar door de toename van het aantal kleine huishoudens en alleenstaanden 500.000 extra woningen nodig.

Bron: OverGeld, 27-07-2012