Coronavirus. Wat te doen met uw beleggingen?

Meneer de Uil

Waarom schrijf ik deze blog? Ik zou willen geloven dat ik een hoop entertainment en ontroering in uw leven breng met deze verhalen. Maar, ik ben een realist, dus dat zal het waarschijnlijk niet helemaal teweeg brengen.

Waarom dan wel? ‘Gedragscoaching’ voert de rode draad. De meeste slechte beleggingsresultaten worden namelijk veroorzaakt door verkeerde emotionele keuzes. Onze rol is daarom om klanten te coachen naar het halen van hun doel. En met name in onrustige tijden, privé maar dus ook bij onrust in de wereld, zorgen wij dat zij op het juiste pad blijven.

 

Klanten die hun beleggingen vergeten hebben de beste beleggingsresultaten

Dus. Het coronavirus. De beurs kan ik niet voorspellen, maar ik durf wél met 100% zekerheid te zeggen dat u over dit virus heeft gehoord. De impact op de Chinese economie is groot zoals u zult verwachten. Eind januari 2020 zorgde het virus ervoor dat de AEX met zo’n 2,5 procent zakte. Dit maakt veel beleggers onrustig. En wat doen beleggers die geen goede begeleiding hebben? Juist. Zij maken verkeerde keuzes. Ze verkopen hun aandelen op lage koersen. En trekt de markt weer aan? Dan kopen ze weer bij. Op hoge koersen. Hierdoor maken ze dus veel kosten en verliezen ze rendement.

Vermogensbeheerder Fidelity zag dit gedrag bij hun eigen klanten. In 2013 deden ze onderzoek naar de beleggingsprestaties van hun klanten. Wat bleek? Klanten die simpelweg waren vergeten dat ze een beleggingsrekening hadden (en heel crue.. overleden klanten), haalden betere beleggingsresultaten dan actieve beleggers. Een.. bijzondere constatering.

 

Mijn advies

Belegt u? Vergeet het! Het deel van de ‘overleden klanten’ in het onderzoek van Fidelity was niet waar, maar de boodschap blijft nog steeds; oogjes dicht, snaveltjes.. naja.. toe.

Als adviseur vliegen de statistieken mij nu om de oren. Vergelijkingen met de uitbraak van SARS of Ebola. Wat was de impact van het virus? Hoe herstelde de economieën zich toen? Enzovoorts, enzovoorts.

Hebben we iets aan die informatie? Nee. U belegt voor de lange termijn en u heeft een duidelijk doel voor ogen. Houd dat doel vast en mijd ondertussen dit soort nieuws.

Heeft u hier vragen over? Of wilt u hierover in gesprek? Neem contact met ons op.