CDA dien wetsvoorstel ‘Schenking en aflossing woningschuld’ in

Schenking aan een familielid voor het aflossen van een woningschuld moet makkelijker worden, als het aan het CDA ligt. Gisteren (woensdag) heeft het CDA daartoe een wetsvoorstel aan het kabinet voor aangeboden. Het CDA pleit er voor om niet alleen schenkingen voor de aankoop van de woning of aflossing van de hypotheek makkelijker te maken, maar ook schenkingen (onbelast) mogelijk te maken voor de aflossing van restschulden nadat een huis met verlies is verkocht.

Het kabinet gaat op Prinsjesdag in een reeks maatregelen om de woningmarkt weer aan te jagen waarschijnlijk voorstellen het voor ouders mogelijk te maken om volgend jaar 100.000 euro belastingvrij schenken. Dat geld moet dan wel in een eigen koopwoning worden gestoken.

CDA voorstel
In het voorstel mag een ouder een belastingvrije schenking aan zijn kinderen over vier jaar uitspreiden. Nu kan dit alleen in een keer, met een bedrag van 51.000 euro. In andere gevallen geldt een belastingtarief van 40 procent. “Maar niet iedereen kan zijn kinderen in één keer een fors bedrag schenken”, zo stelt Kamerlid Pieter Omtzigt.

Ten tweede stelt het CDA voor een extra laag belastingtarief voor grootouders of derden in te stellen die maximaal 51.000 euro schenken. Ook zij mogen de schenking over vier jaar spreiden. Daarnaast moet de leeftijdsgrens voor de ontvangende partij worden opgetrokken naar 45 jaar. Tot nu toe mag een eenmalige schenking alleen worden gericht aan de leeftijdsgroep van 18 tot 40 jaar.

Bron: Nu.nl