Bieden op een nieuwbouwhuis? Het gebeurt steeds vaker!

Ook nieuwbouwwoningen worden steeds vaker bij opbod verkocht. De oorzaak hiervan is de krapte op de woningmarkt.

Het woningaanbod is sinds 2003 niet zo laag geweest. Voor het eerst in vijftien jaar stonden er eind 2018 minder dan 45.000 huizen te koop in Nederland. Daarmee blijft het aanbod sterk achter bij de vraag.

Die vraag naar huizen is vooral in en om de steden erg groot. Daarvan profiteren inmiddels ook projectontwikkelaars. Zij laten huizenkopers namelijk bieden op nieuwbouwwoningen.

Eigen geld

Als je moet bieden op een nieuwbouwhuis, ben je in het voordeel als je (veel) eigen geld hebt. Je kunt tegenwoordig namelijk minder lenen. Dat komt omdat de hypotheekregels veel strenger zijn geworden.

Loting

Traditioneel worden nieuwbouwhuizen door middel van loting toegewezen. In dat geval staat de prijs vast, wat meer zekerheid geeft. Vereniging Eigen Huis (VEH) keurt verkoop bij opbod daarom af en heeft opgeroepen om verkoop bij opbod te verbieden.

Voorstanders

Projectontwikkelaars zien het anders. Zij bouwen met eigen geld en lopen daardoor risico. Daarom zouden zij ook zelf mogen bepalen hoe zij hun huizen verkopen, vinden ze.

Meer nieuwbouw

Al langer klinkt de roep om het aantal nieuwbouwwoningen snel te verhogen. Er worden jaarlijks slechts 50.000 nieuwe huizen gebouwd, terwijl het tekort aan woningen inmiddels is opgelopen tot ruim 260.000.

De Nederlandse makelaarsvereniging (NVM) pleitte er daarom al eerder voor om elk jaar 80.000 nieuwe huizen te bouwen. Als dit zou gebeuren, is het tekort in 2025 teruggedrongen tot 100.000.