Besparen op je hypotheek, hoe doe je dat?

Woonlasten zijn een belangrijk onderdeel van je vaste uitgaven. Gemiddeld besteden Nederlanders met een koophuis er ongeveer 30% van hun inkomen aan. Maar wist je dat veel mensen met een hypotheek kunnen besparen op hun maandelijkse kosten? Misschien jij ook wel!

Dat geldt zeker als het alweer even geleden is dat je jouw hypotheek hebt afgesloten. De rente blijft immers maar dalen! Als jouw rentevaste periode binnenkort afloopt, kun je daarvan profiteren. Maar ook als dat niet zo is, zijn er vaak mogelijkheden om minder rente te betalen.

Rentemiddeling

De eenvoudigste manier is rentemiddeling. Je vraagt dan aan jouw bank om het verschil tussen de huidige rente en rente die jij betaalt te middelen. Uiteraard wil de bank wel compensatie voor het geld dat ze mislopen. Daardoor betaal je iets meer dan het verschil, maar gaan je maandlasten wel direct omlaag zonder dat je in één keer alle boeterente moet betalen.

Hypotheek oversluiten

Wil je een nog lagere rente en heb je voldoende geld om de boeterente te betalen? Dan kun je ervoor kiezen om jouw hypotheek over te sluiten. Voordeel hiervan kan zijn dat je dan niet vast zit aan je huidige hypotheekverstrekker. Nadeel is dat je, zoals gezegd, in één keer de boeterente moet betalen. Die mag je overigens wel weer aftrekken bij je aangifte Inkomstenbelasting.

Hypotheek oversluiten met NHG

Heb jij een hypotheek met NHG die je wilt oversluiten? Dan is er goed nieuws! Sinds 1 januari 2020 hoef je de zogenoemde borgtochtprovisie namelijk niet meer over het gehele bedrag te betalen, maar alleen over de eventuele verhoging. Bij een lopende hypotheek van € 250.000 scheelt dat maar liefst € 1.750!

Aflossen

Natuurlijk levert ook aflossen lagere maandlasten op. Je hoeft immers geen rente te betalen over dat deel van de hypotheek dat je hebt afgelost. Bijkomend voordeel is dat je schuld lager wordt en jouw huis dus ‘naar je toekomt’. Maar pas op, als je al je spaargeld besteedt aan aflossen, heb je geen buffer meer om onverwachte tegenslagen mee op te vangen.

Hypotheek jaarlijks doornemen

Gedurende de looptijd van een hypotheek ontstaan er vaak mogelijkheden om financiële voordelen te behalen of toekomstige risico’s te verkleinen. Zo kan bijvoorbeeld de verhouding tussen de waarde van je huis en de hypotheek veranderen, waardoor je misschien minder rente-opslag hoeft te betalen. Neem daarom je hypotheek elk jaar even door. Dat kun je zelf doen, maar je kunt het ook aan een Erkend Financieel Adviseur vragen.

Meer informatie

Heb je een vraag over één van deze onderwerpen of wil je meer weten over de mogelijkheden die jij hebt voor een (nieuwe) hypotheek? Neem dan contact met ons op.