Beleggen als een luiaard: lange termijn focus

Luiaard

Boek Thinking, Fast and SlowNobelprijswinnaar Daniel Kahneman is beroemd geworden met zijn bestseller boek ’Thinking, Fast and Slow’. Hij legt uit dat we twee denksystemen hebben: een snelle, intuïtieve manier en een langzame, weloverwogen manier. Beiden zijn uitermate praktisch, maar regelmatig gebruiken we de verkeerde manier van denken en maken we verkeerde inschattingen. Laten we ons denksysteem inzake beleggen eens nader bekijken, Snel versus Langzaam.

Als amateur zie je alles met 15 minuten vertraging

In de beleggingswereld draait tegenwoordig veel om snelheid. Al bij het intypen van een financiële website schieten de laatste aandelenprijzen het scherm in en blijven deze je tijdens het gehele bezoek achtervolgen. De ’amateur effectenhandelaren’ zien de marktinformatie met een vertraging van 15 minuten. Op het eerste oog een acceptabele vertraging. Maar als je kijkt naar professionele handelaren met hun ultra snelle handelssystemen, die vechten voor iedere milliseconde die ze sneller kunnen zijn dan hun naaste belager, staan die 15 minuten in een heel ander perspectief. Dan is dat kwartier een levensgroot verschil.

De ’wet van verlies- afkeer’

Het is misschien verstandiger als we rustiger aan gaan doen met beleggen. Al is het maar voor onze geestelijke gezondheid. Kahneman toonde, samen met een collega, de ’wet van verlies- afkeer’ aan. Hun experimenten lieten zien dat een verlies een grotere impact heeft dan een winst. Een verlies van bijvoorbeeld e20 doet een mens meer dan dezelfde e20 te winnen. Voor de gemoedsrust lijkt het voor een particuliere belegger beter om wat meer afstand te nemen van de dagelijkse koersen.

Koersen stijgen en dalen

Indien je de markten namelijk voortdurend volgt, ervaar je dat de koersen bijna net zo vaak dalen als stijgen. Wanneer deze omhoog gaan ben je tevreden, maar wanneer ze om- laag gaan, is het negatieve gevoel groter dan het positieve gevoel bij koersstijging. Als je de koersontwikkeling jaarlijks bekijkt, in plaats van dagelijks, zal je meer positieve erva- ringen krijgen. Simpelweg omdat er veel meer goede dan slechte jaren zijn. Oftewel, een verademing voor je aversie tegen verlies.

Interessant onderzoek naar korte en lange termijn

Het lange termijn denken is niet enkel positief voor de geestelijke gezondheid. Kahneman en een groep wetenschappers onderzochten in de jaren ’90 een groep participanten die gevraagd werden om te beleggen. De ene groep had permanente toegang tot marktinformatie en veranderden hun beleggingen geregeld. De andere groep kreeg, na maanden wachten marktinformatie en konden dus alleen op lange termijn evalueren en reageren. Deze laatste groep ondervond praktisch geen verliezen.

Hoe je rendabelere keuzes maakt

Dit en andere onderzoeken tonen aan dat degene die op lange termijn handelt en dus minder geforceerd reageert op korte termijn fluctuaties rendabelere keuzes maakt dan degene die keuzes baseert op korte termijn, snel denken. De ’luie langzame beleggers’ behalen meer rendement dan beleggers die vaak handelen. Dit komt niet doordat de luie beleggers de markt beter lezen en betere keuzes maken, maar simpelweg omdat hun keuzes niet slechter waren en ze bijna geen transactiekosten kwijt waren.

Beleggen is helemaal niet angstaanjagend

Kijkend met een kalme blik, in plaats van het overgevoelig reageren op voortdurende korte termijn prikkels, is beleggen helemaal niet angstaanjagend. Beleggen op de lange termijn levert meestal een beter rendement dan sparen op. Ook al gaan de koersen er zeker een keer onderuit. Als je maar genoeg tijd hebt, heb je een grote kans dat je een goed gemiddeld rendement behaald omdat er meer goede dan slechte jaren zijn voor beleggen.

Graag introduceren wij de volgende mascotte voor de lange termijn belegger; de luiaard.

Luiaard en babyWellicht niet het meest spannende dier van de dierentuin. Maar met de trage, ondersteboven hangende levensstijl verspillen ze geen (onnodige) energie om zichzelf uitsluitend snel voort te kunnen bewegen. In het leven van de mens is snelheid soms ook een belangrijke factor. Als het echter aankomt op beleggen, is het wellicht beter een luiaard te zijn. Gelukkig ondersteboven hangend, af en toe kijkend naar zijn vermogensontwikkeling op de lange termijn. Het liefst in een eik.

Dit bericht is geschreven door onze samenwerkingspartner OAKK. Wij gebruiken de beleggingsoplossing van OAKK voor de vermogensopbouw van veel van onze relaties. Waarom? Professioneel gespreid beleggen tegen lage kosten in een klantvriendelijke digitale omgeving. Voor de lange termijn.