AFM roept op om studieschuld te registreren

Bij het aanvragen van een hypotheek geeft lang niet iedereen een eventuele studieschuld op. Hierdoor gaan sommige mensen meer betalingsverplichtingen aan dan zij eigenlijk kunnen dragen. Dit kan tot financiële problemen leiden. Omdat die te voorkomen, wil de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat studieschulden voortaan beter worden geregistreerd.

In Nederland hebben ongeveer anderhalf miljoen mensen een studieschuld. Volgens de AFM geeft 15% daarvan zo’n schuld niet op bij het aanvragen van een hypotheek. De studielening wordt dan niet meegewogen in de berekening van het maximale hypotheekbedrag. Dat geldt wel voor andere schulden. Die zijn namelijk centraal vastgelegd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Daarom lijkt het logisch dat deze organisatie ook studieschulden gaat registreren.

Slecht nieuws

Als de AFM haar zin krijgt, is dat slecht nieuws voor sommige aspirant-huizenkopers. Een verplichte registratie maakt het kopen van een huis voor starters met een studieschuld nog lastiger, omdat ze dan minder mogen lenen voor hun hypotheek.

Ministerie

De kans dat het voorstel van de AFM het haalt, lijkt niet groot. Bij de invoering van het leenstelsel voor studenten heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) namelijk beloofd dat studieschulden buiten het BKR-register zouden blijven.

Los van deze discussie over studieleningen zijn er voor starters toch vaak meer mogelijkheden dan je in eerste instantie – vanwege de hoge huizenprijzen – zou denken. Wij hebben de opties voor starters in dit artikel voor je verzameld.

A en S helpt

Heb je een vraag over dit artikel of over een nieuwe of lopende hypotheek? Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn als starter op de woningmarkt? Neem dan contact op met ons. Wij helpen je graag verder!